Over hoe blij ik ben.
Over hoeveel vreugde ik nog elke dag ervaar over het feit dat ik vreugde ervaar.
Dat die ellenlange depressie voorbij is; de zwarte mist is opgetrokken en het verderf uit mijn hart is gehaald, zodat het weer schoonheid kan ontvangen.
Ik zou duidelijk willen maken hoe blij ik ben dat ik teken; dat ik elke dag met een gelukzalig gevoel weer iets creatiefs produceer.
En nog meer
Ik zou willen vertellen hoe verliefd ik ben op Erik; hoe dankbaar ik ben dat ik zo'n geweldige man cadeau kreeg van God. "God vond dat je hem verdiende", zei iemand. "Of ik had hem van alle vrouwen het hardst nodig om mijn slechte eigenschappen te compenseren", grapte ik.
Ik zou willen vertellen hoe ik vol dankbaarheid kusjes naar de hemel blaas, zingend over al het moois dat we hebben gekregen. Ons mooie huis, de rijkdom en overvloed in elk gebied van ons leven, onze gezondheid, zelfs na lange jaren van heftige ziekte. Het feit dat ik broers en een zus en ouders heb en ik, hoe stroef het soms ook loopt, ze allemaal nog kan knuffelen. Dat er rust komt in relaties en er banden gesmeed worden waar dat verloren zaak leek.
Ik ben dankbaar dat er in dit land een inkomen voor me geregeld wordt zolang het me niet lukt om te werken.
Mijn hart zingt over elk herstel dat heeft plaatsgevonden. In mijn hoofd, in mijn hart, in de dromen die ik als meisje had. Elke avond kruip ik als een gelukkige vrouw onder de deken: ik weet dat ik snel zal slapen en geen urenlange strijd meer hoef te voeren met een eindeloze gedachtenstroom en een lijf dat jeukt van onrust. De stormen zijn tot rust gebracht.
Dankbare tranen
Hoewel deze wereld nooit mijn thuis is geweest en dat ook nooit zal zijn; hoewel ik me dagelijks overweldigd voel door de hardheid en gebrokenheid ervan, niet kan wachten tot het allemaal voorbij zal zijn en ik me in mijn Vaders' armen kan werpen, kan ik zeggen dat ik héél gelukkig ben en een diepe, intense vreugde ervaar. Ook door mijn tranen heen.
Ik ben dankbaar dat de miskramen niet alleen maar heel pijnlijk zijn geweest, maar het tekenen opnieuw in gang hebben gezet.
Dat ik door het wachten op de beloofde baby nog even heerlijk de tijd heb om daarvan te genieten.
Ik ben dankbaar dat ik door dit verdriet iets heb geleerd over het verdriet van anderen. Het maakt me begripvoller en minder veroordelend in het reageren op verdriet dat ik nu misschien nog niet begrijp.
Ik ben dankbaar dat ik mocht zien hoe mensen na 25 jaar eindelijk hun pijn over een eigen miskraam uithuilden na het zien van mijn ongeboren kindje van klei.
Ik ben dankbaar dat ik een stem mag zijn voor mensen die zich geen raad weten met hun verdriet en altijd horen dat het er niet mag zijn. Het werpt zijn vruchten nu al af.
Ik ben dankbaar voor alle openhartige berichtjes die ik krijg van mensen die worstelen met God en zich vervreemd voelen van de kerk, omdat er door mensen zulke pijnlijk kortzichtige dingen zijn gezegd, verstopt in een christelijk jasje.
Ik spring een gat in de lucht als ik mailtjes krijg van bekende en onbekende mensen die in tranen vertellen dat ze ervaren dat er blokkades wegvallen tussen hen en God bij het lezen van mijn blogs. Die toegeven dat ze veel te lang hun verdriet hebben weggestopt of eindelijk weer zien hoe toegankelijk God is.
Dit maakt het voor mij allemaal de tranen en het wachten waard.
Mijn verdriet is nooit alleen maar pijnlijk geweest.
Altijd, in alle jaren, heb ik gezien hoe God van iets lelijks
uiteindelijk iets heel erg moois maakte;
iets dat ik nooit had willen missen.
En laat ik maar eerlijk zijn: zonder de depressie zou ik waarschijnlijk nooit met mijn hele hart naar Hem op zoek zijn gegaan.
Zie je wel
Maar ik durf dit allemaal niet zo goed te verwoorden in een blog. Of op Facebook. Of op Twitter.
Ik ben bang dat mensen dan gaan roepen: zie je wel, je hebt genoeg om dankbaar voor te zijn.
Dat hèb ik. Maar dat hoeft een ander mij niet te vertellen. En het maakt het verdriet dat ik op bepaalde momenten ervaar niet ongedaan.
Verdriet is niet hetzelfde als ondankbaarheid.
Ik ben bang dat mensen anderen om de oren zullen slaan met mijn woorden. Dat mijn woorden misbruikt zullen worden voor het verwonden van mensen die al gebroken zijn. Zie je wel, zo kan het ook.
Terwijl mijn boodschap alleen maar is:
Hee! No worries; ik red me wel. Ik heb me altijd gered; met mij gaat het goed.
Maar luister es naar die anderen, die wegkwijnen omdat ze geen gehoor vinden.
Ze hebben je nodig! Jij kan een verschil maken door hen serieus te nemen.
Gatsie, ik zou niet willen dat mijn boodschap verkeerd geïnterpreteerd of gebruikt wordt om nog meer schade aan te richten.
Want wat ik ervaar, is niet vanzelfsprekend. Ja, wel haalbaar voor iedereen, dat geloof ik, maar het is me niet komen aanwaaien. En dat doet het ook bij anderen niet. Hij maakt dat ik al het andere kan waarderen; niet andersom. De vreugde die ik ervaar staat los van alles wat ik heb of krijg. Zoals er mensen zijn die met niets dolgelukkig zijn. Terwijl bij anderen de wereld aan hun voeten ligt en ze liever zouden sterven, omdat ze zich al jaren zo vreselijk ellendig en eenzaam voelen.
Ik kan zeggen dat ik gelukkig ben, maar daar ben ik niet voor niets heel, héél dankbaar voor.
Ik kan zeggen dat het wachten op een baby niet mijn complete leven opslokt, omdat de vreugde die ik heb gevonden in Jezus en de hoop dat er een mooier seizoen komt, al mijn aardse verlangens minder belangrijk voor me maakt. En omdat ik vreugde vind in zoveel andere nieuwe dingen die Hij gaf. Geen oppervlakkige, maar een diepe vreugde, vanuit de kern van mijn wezen. Niet altijd zichtbaar voor anderen misschien, maar zou je mijn ziel kunnen openen, dan zou je er een grote smiley in vinden.
Ik kan zeggen dat ik rust ervaar en weet dat het goedkomt. Maar dat kan ik pas zeggen sinds ik een teken heb gevraagd en God daarop reageerde met een belofte.
Als ik een paar jaar eerder door dit proces zou zijn gegaan, zou ik hebben gedacht dat God me gewoon niet geschikt vond voor het moederschap. Maar op de Bijbelschool heb ik geleerd en ervaren dat God zo helemaal niet denkt. Hij wil zegenen en komt zwakte tegemoet met Zijn hulp. Ik vertrouw Hem, zoals een kind zijn ouders vertrouwt, ook al gebeuren er soms dingen die hij niet begrijpt.
Ik ben nooit boos geweest op God over mijn miskramen. Ik ben me heel bewust van Zijn liefde en hoopvolle plannen voor mij. Maar we leven allemaal in dezelfde gebroken wereld vol verlies en verdriet en ik ben ervan overtuigd dat Hij daar harder om huilt dan ik. De wereld was Zijn meesterwerk, dat Hij ooit in perfecte staat aan ons toevertrouwde. En wat is het nu?..
Maar als mensen wèl boos zijn, is dat heel normaal. Het hoort bij rouw.
Ik kan zeggen dat ik het verdriet om mijn miskramen (dat losstaat van het proces van wachten) helemaal verwerkt heb, omdat ik er eerst alle ruimte aan heb gegeven. Niet door elke verjaardag of zwangerschapsmededeling te vergallen met mijn ellende (er open over zijn vind ik iets anders; dat kun je ook luchtig doen), maar wel door er uiting aan te geven in persoonlijke boekjes, gedichtjes, kleibeeldjes en tekeningen. Ik schreef en huilde erover, zoveel en zolang als ik voelde dat nodig was. Want ik wist: 'als ik er nu geen gehoor aan geef, loop ik er over 25 jaar nog mee, en dat vertik ik.' Elke keer kwam er een nieuw stukje. En nu is het leeg. Opgeruimd.
Het is niet zo dat ik het er nooit meer over heb (ik heb tenslotte nog steeds een doel). Of dat ik het op moederdag of op de laatste doorgestreepte geboortedag niet even moeilijk had. Maar er hangt geen loodzware container vol pijn meer onder. Het is goed, zo. Er is vrede. En we zullen onze kindjes op een dag ontmoeten. Daar zien we enorm naar uit.
Kwarktaart
Derde kerstdag liepen Erik en ik voedselvergiftiging op van een bedorven kwarktaart. We dankten God voor onze twee toiletten, terwijl we er om de haverklap naartoe vlogen, met een emmer in de hand.
'Eén keer overgeven en de rotzooi is eruit', dacht ik. Maar zo werkt het niet met bedorven kwarktaart, en al helemaal niet met diep verdriet of emotionele verwonding. Alles moet eruit, wil je buikpijn overgaan.
Soms leek het even rustig en dan ineens kwam er weer wat. Bij mij bleef de teller op 8 keer staan, Erik turfde 14 keer. We waren onderworpen aan een lichaam dat opruiming hield, of we wilden of niet. Aan het lijstje 'dingen die we hebben gedaan' kunnen we synchroonkotsen toevoegen.
Soms zou ik willen dat het met verdriet niet anders was dan met voedselvergiftiging. Dat je het niet kon terugdringen of afstompen, zoals veel mensen menen te moeten doen. Hoe meer onverwerkt verdriet je meedraagt, hoe heftiger nieuw verdriet wordt ervaren. Je opent een container om er wat nieuws bij te doen en gaat neer van de stank van jarenlang verzameld afval. Hoe lang je het er ook in laat zitten, het verdwijnt niet uit zichzelf. Je zult je container moeten leegscheppen wil je de stank kwijtraken. Daar zal je omgeving uiteindelijk ook blij mee zijn, want misschien ziet men de rotzooi niet, maar de stank komt door de kieren.
Lucht!
Ik ben de afgelopen jaren eindeloos bezig geweest met het leegscheppen van mijn container. Onverwerkte rommel van 20 jaar geleden. Nou en! Het gaf me lelijke stekels en mijn voeten stonden vast in de prut, dus ik moest wel. Jezus hielp me om de zooi te verbranden.
Het was een heftig karwei, dat door maar heel weinig mensen echt is begrepen. Ook van mensen van wie ik hield of van wie ik verwachtte dat ze het zouden begrijpen, hoorde ik soms denigrerende opmerkingen. Ik heb mijn oren ervoor gesloten en ben doorgegaan met scheppen. Ik schepte, Hij schiep. ;-)
En hee! Ik kan nu ademen. Diepe teugen zuurstof haal ik naar binnen.
Van twee kanten heb ik wat zwaarmoedigheidstrekjes geërfd en ook mijn gevoeligheid maakt het leven niet echt makkelijker, maar wel intenser. Ik weet mijn zeilbootje lachend te besturen tussen alle tankers op de wilde zee en Jezus vaart met me mee.
De mensen zouden mijn hart moeten horen. Ken je Mumble? Van Happy Feet? Zo onstuitbaar als hij is met zingen, zo voel ik me, heel diep vanbinnen. "Ssssh, Mumble, het is niet zo mooi wat je doet.." NOU EN! Mijn hart wil zingen! Oorverdovend lawaai produceren. Vanuit een (zo goed als) lege container. Er is er maar Eén die het mooi hoeft te vinden.
Ik zou er een blog over willen schrijven, lief dagboek. Ik wil zoveel vertellen. Zoveel leuks, zoveel moois over het leven met Jezus. Over dat alle ellende in mijn leven nooit opgewogen heeft tegen de lol die ik nu heb met Hem.
Als mensen zouden beloven dat ze het niet zouden gebruiken om er een ander mee te slaan; iemand die gebroken is zoals ik gebroken was, zou ik het doen. Misschien.