Ik heb het vaak gehoord in de christelijke wereld. Ook daarbuiten trouwens. En aangezien ik voor ongeveer 95 procent uit emoties bestond, had ik daarmee een groot probleem. Mijn heftige emotionele reflexen beheersten mijn hele leven. Dus wilde ik ze negeren, dan moest ik mezelf compleet verloochenen, wat de frustratie om het miskend zijn versterkte en me vanbinnen een nog 'lelijker' mens maakte. Het vervreemdde me van wie ik werkelijk was, en het vervreemdde me nog meer van God.
Waterschade
Emoties zeggen iets over hoe het diep vanbinnen met je gesteld is, zoals een zwembad als woonkamer je duidelijk maakt dat je er goed aan zou doen op zoek te gaan naar een lek in de waterleiding. Dus waarom zijn we er als Nederlanders toch zo vreselijk allergisch voor? Die lekkage lost niet op als jij gewoon op de bank gaat zitten en doet alsof je sloffen niet drijven. Hij lost ook niet op als jij maar vaak genoeg blijft zeggen dat God het lek wel dichtmaakt. God wil sámen met jou zoeken naar het lek, en het sámen met jou dichtmaken. Als jij 'zelf doen!' als motto hebt, dan is 'samen zijn en samen doen' het motto van God. Het zijn Zijn liefde, kracht, inzicht en wijsheid die jou kunnen helpen en genezen, maar het is jouw wil die Hij nodig heeft. En soms laat Hij je een tijdje worstelen om jou te laten zien hoeveel kracht er in jou zit. Omdat Hij in jou gelooft en jij nog niet.
Mijn God is geen god die als een strenge, boze baas in een prachtig kantoor zit en wil dat jij al je zooi en je schreeuwende hart bij de deur achterlaat, voordat je klopt en voorzichtig binnenstapt met een gemaakte glimlach. Hij is een liefdevolle vader wiens deur altijd openstaat voor zijn kinderen en die wil dat je met je nood in zijn armen vliegt. Hoe vies je kleren ook zijn; hoe overstuur je ook bent. Juist dàn, in al je puurheid, wil Hij je ontvangen. Hoe kan Hij je helpen als je je diepste worstelingen altijd achter de deur verstopt?
De hulk
Dus alsjeblieft, wees eerlijk bij God over je emoties. Ook als die volgens anderen niet zo 'christelijk verantwoord' zijn. Of ze er van anderen nou mogen zijn of niet, soms zíjn ze er gewoon.
Ontkenning maakt een waarheid niet ongedaan.
Nog meer jaren later leerde ik dat dat allemaal het gevolg is geweest van onveiligheid en het gevoel niet gehoord en gezien te zijn. Ik voelde me als kind miskend, voor een groot deel omdat mijn gevoelens en frustratie niet mochten bestaan. Maar ze waren er wel. En ze wilden gehoord worden, hoe hard ik ze ook probeerde neer te trappen. Dus gingen ze schreeuwen en zorgden ze ervoor dat ze m'n hele leven regeerden.
Jouw hardnekkigste, negatieve emoties proberen jou iets te vertellen over jouzelf. En je zult ze pas stil krijgen als je leert luisteren. Leert erkennen.
Gelukkig zijn kun je jezelf niet aanpraten alsof het een keuze is. Diepe boosheid kun je niet wegproclameren. Ik weet niet wie dat heeft bedacht, maar het heeft mij nooit één stap verder gebracht. Stort je hart uit bij je God (psalm 62 vers 9), hoe 'lelijk' je emoties op dat moment ook zijn. David deed dat ook! En ik geloof dat juist dàt hem zo hecht heeft gemaakt met God. David was puur en ècht over zijn gevoelens. Een man naar Gods hart. Want ook God is in heel de Bijbel heel open en eerlijk over wat Hij voelt. Van woede tot aan de mooiste liefdesverklaringen, tot aan hartverscheurend verdriet omdat Zijn volk Zijn liefde niet beantwoordt. God deelt Zijn hart met mensen. David deelde zijn hart met God. Àlles ervan.
Als die emoties zijn wat je op dat moment ten diepste voelt, dan is dat je puurste jij, naar wie Hij op zoek is. Als jij schreeuwt: “God, ik heb gewoon geen liefde!” zegt Hij: “Yes. Ik wel. Ik kom eraan!”
Durf te zeggen dàt je je altijd boos of somber voelt, dat het je niet lukt om mensen lief te hebben, ook al begrijp je nog niet waarom. Je boosheid heeft een reden. Je depressie heeft redenen. Je probleem met hechting heeft een reden. Je probleem met afwijzing, je haat en je angsten hebben een reden. Het is niet zomaar een leugen waar je in gelooft; het heeft allemaal een oorzaak, die jij misschien niet meer kunt achterhalen, maar Jezus wel. Hij was erbij toen het ontstond. En Hij heeft de sleutels van de deuren naar herstel.
Vraag Hem je daar te brengen waar Hij je wil hebben; steeds opnieuw, bij elke stap in het proces. 'Heer, help me mijn boosheid kwijt te raken. Vervul me met liefde, zodat ik anderen kan leren liefhebben. Ik bak er nog zo weinig van. Ik wil zijn wie U wilt dat ik ben, maar ik ben er nog lang niet, dus help me alstUblieft om zo te worden. Ik kan dit niet alleen.'
Stap in, in elke situatie die Hij op je pad zal brengen om je iets te leren, en doe het samen met Hem.
Schrijf erover. Stort je hart uit in een dagboek. Vaak verkrijg je juist door te schrijven of praten nieuwe inzichten over waarom je voelt wat je voelt. Daarom zijn hartsrelaties zo belangrijk. En tegelijkertijd zorgt het voor een stuk verwerking.
Zoek professionele hulp als dat nodig is; God heeft in mijn leven een paar geweldige psychologen gebruikt (al was het soms een tijd zoeken...) om me verder te helpen. Die keken niet alleen naar het nú, maar durfden met me terug te gaan naar de basis: mijn eerste kinderjaren. Alleen 'kijken naar Jezus' is vaak echt niet genoeg om te herstellen. Daar begint het pas. Jezus wil samen met jou kijken naar het schreeuwende kind in je hart. Niet om het hardhandig 'op te voeden', maar juist om met aandacht te luisteren naar de reden van dat intense verdriet, en het te voeden en tot kalmte te brengen met alles wat Hij aan liefde, troost, bevestiging en zorg te bieden heeft.
Blijf corrigeerbaar en sta open voor kritiek, hoe pijnlijk dat ook kan zijn. Soms zie je je eigen stekels niet, maar aan hoe anderen op je reageren, kun je vaak wel zien waar ze zich bevinden. Als je altijd en bij iedereen negatieve reacties oproept en niet begrijpt waarom, kun je natuurlijk heel hard blijven roepen dat het aan al die anderen ligt, maar je zou de ander ook kunnen vragen waarmee je hem getriggerd hebt, om het op te nemen in je aan-te-werken-lijst. Lastig, maar wel heel leerzaam. Jouw grenzen en verdriet mogen bestaan en soms betekent dat dat je afstand moet nemen van bepaalde mensen, maar kijk uit dat je je muur niet zo hoog optrekt, of er zoveel derrie overheen blijft gooien, dat je iedereen om je heen verbittert en alleen overblijft. Want mensen kunnen vaak veel geduld opbrengen voor een proces, mits ook hun grenzen serieus genomen worden.
Wie ben ik?
De psyche van de mens zit bijzonder complex in elkaar, en wie stelt dat een paar standaard kant-en-klaar-oplossingen genoeg zijn om emotionele schade ongedaan te maken, onderschat mijns inziens het creatieve vermogen van de Schepper. Ons hoofd (of hart) is geen drab waar je even een zeef doorheen haalt, hoe graag ik dat soms ook zou willen.
Soms kan een herstel- of vormingsproces jaren duren, zoals dat ook bij Mozes, Jozef en Jakob het geval was. So what! God heeft geen haast. En kijk naar hoe mooi die mannen werden! Het gaat God om het samenzijn met jou. En Hij wil je laten ervaren hoe het is om rust te vinden in het samenzijn met Hem.
Op die manier bezig zijn met jezelf heeft niets met egocentrisme of ik-gerichtheid te maken, wat mensen je ook wijsmaken. Elk kind heeft het nodig om gehoord te worden. Elke volwassene heeft het nodig te weten wie hij is, om te functioneren zoals God dat in gedachten heeft. Hoe meer ik zelf weet wie ik ben, bevestigd door Hem, hoe sterker ik ben en hoe beter ik moeilijke situaties aankan. Èn hoe milder en mooier ik vanbinnen word. En dat is ook aan de buitenkant zichtbaar.
Misschien stort je je met heel je ziel en zaligheid in het helpen van anderen, omdat je denkt daarin je volledige identiteit te hebben gevonden. Dat lijkt voor de buitenwereld geweldig, maar God ziet je zoekende hart. Wie ben je als het weg zou vallen?
Misschien ben je zo bezig met zoeken naar jezelf, dat je helemaal geen ruimte ervaart om met anderen bezig te zijn. Ook daarin ziet God je zoekende hart. Hij wil je emmer vullen tot die overloopt en je ziel tot rust brengen met Zijn bevestiging.
Ik ben hulp gaan zoeken, omdat ik me bewust was van de bergen frustratie en beschadiging die ik meezeulde en moest inzien dat ik daarmee op mijn beurt weer anderen verwondde. Ik zou het niet eerlijk vinden om die rugzak vol ellende één op één over te dragen aan mijn man of kinderen. Hoeveel mensen hebben die rugzak wèl van hun ouders gekregen, omdat er niet over gepraat mocht worden, en zouden willen dat er ingegrepen was?
De ervaring van anderen had me al geleerd dat een partner mijn problemen nooit zou kunnen oplossen; zelfs een geweldige man als Erik niet. Als Erik bij mij nooit een wil om te veranderen én de daarbij horende actie had gezien, zou onze relatie nooit hebben standgehouden. Of zijn begonnen. Ik vecht voor hem en mijn nageslacht. Omdat ik op mijn manier de wereld een beetje minder lelijk wil maken, door te beginnen bij mezelf. Daar heb ik zelf gelukkig ook een heleboel profijt van. Maar is het egocentrisch?
Zo moeilijk als het proces in het begin was, zo heerlijk vind ik het nu, al duurt het voor mijn gevoel al eeuwen. Waarom? Omdat het me laat zien hoe betrokken God is bij mij. Hoeveel geduld Hij met mij heeft. Hoeveel tijd Hij voor me neemt. Schakel voor schakel maakt Hij los van de ketting die me weerhoudt om te vliegen. Zijn aandacht vult mijn lege emmer. Veroverd door Zijn liefde boeit die ketting me eigenlijk niet meer zo. Ik kan alleen nog maar ademloos naar Hem kijken, terwijl ik wacht tot Hij de laatste schakel heeft losgemaakt. Zijn geduld is nooit verspilde tijd. Het is de bevestiging waarnaar ik mijn leven lang heb gehunkerd; het weten dat ik de moeite waard ben. Ik heb het haasten opgegeven en rust gevonden aan Jezus' voeten, te midden van een wereld vol opgejaagde, dwingende Martha's. Het samenzijn met de God die wilde dat ik besta en bij wie ik hélemaal mezelf mag zijn, mèt al mijn gevoelens, is wat mij ten diepste vreugde geeft. Dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd door dit proces. Ik vind het niet erg als ik hier nog een tijdje moet blijven. Maar tegelijkertijd heb ik ontzettend veel zin in het moment dat ik mijn vleugels kan uitslaan. Wacht maar tot ik vlieg.
Spijkerbom
Emotionele verwonding is een spijkerbom in je hart, die behalve jouzelf ook anderen verwondt. God wil samen met jou de spijkerbom onschadelijk maken door terug te gaan naar het moment dat die er is neergelegd. Dat vraagt moed van je. Trauma's zijn niet voor niets trauma's; niemand kijkt ernaar uit om ze op te graven en geconfronteerd te worden met z'n diepste pijn. Maar God heeft een gladde, schone bodem voor jou in gedachten, zonder stenen en landmijnen die je het bouwen beletten. Hij wil de veren in je vleugels herstellen, zodat je kunt genieten van het vliegen en niet meer steeds het hijgende 'moeten' in je nek voelt. Hij wil je emoties tot rust brengen. De pijn moet eruit. De boosheid moet gekanaliseerd worden; gericht worden op de momenten waarop je het eigenlijk had moeten voelen, zodat die niet meer lukraak om zich heen zal slaan. En dat heeft niets, maar dan ook niets met onvergevingsgezindheid te maken. God wil de frustratie, die bij zoveel mensen diep vanbinnen voor een doodvermoeiende onrust en gespannenheid zorgt, ontladen. Als dat gebeurt, ontstaat er rust en ruimte voor Liefde. Dan kan Hij je vullen, en jij ontvangen en uitdelen.
Verwerking en genezing beginnen met eerlijk worden. Tegen jezelf en tegen Hem. Door niet je frustratie bij de deur te laten, maar je masker.